شاخصهای شعر کلاسیک هورامی (۱ـ۲ـ۳ـ٤ـ٥ـ٦ـ۷)/عادل محمدپور

«بیت» منفردا در ساختار شعر کلاسیک هورامی منزلت و جایگاه چندانی ندارد. 
بە دلیل شبکە روابط درون شعری و انسجام ساختاری در اغلب متون شاعران بزرگ کلاسیک شعر هورامی نقش «بیت» و استقلال معنا، کە ترجیحا بسآمد آن، فرم مثنوی است؛ کم رنگ بە نظر می رسد. 
در اغلب این نوع فرم ها آنچە کە جلب نظر می کند، شیوە چیدن و بافت طولی و عرضی بیت‌ها و شبکە روابط شعر و عنصر روایت است کە متن را دارای «وحدت موضوع» كرده است. 
برخلاف این رویکرد، شعر فارسی و شعر كُردی سورانی در بیشتر فرم «غزل و قصیده» بە دلیل ماهیت و بسامد آن، كمتر "عنصر وحدت موضوع" در آن مشهود است، به ویژه در غزل‌ها کە وما هر بیت تقریبا از استقلال معنا برخوردار است. 
بە قول د. کدکنی: "آنچه در زمینه‌ی عمومی شعر فارسی در دوره قرن چهارم و . می توان یادآوری كرد، محدودیتی است كه خیال شاعران در محور عمودی شعر دارد و این میراث عرب و شعر شاعران جاهلی است كه در دوره اسلامی نیز تاثیر كرده و از شعر شاعران عرب به شعر گویندگان پارسی زبان راه یافته. "
  
چنین نرم ادبی/خصیصه‌ای در شعر شاعران برجستە هورامی مثل بیسارانی، مولوی، احمد بَگ كوماسی و اشعار هجایی صیدی و. مشهود است. این ویژگی سبکی بعدا توسط گویندگان دیگر هورامی و سورانی از آن پیروی شدە است.  
 ساختارموسیقی بیرونی(وزن شعر) شعر هورامی را باید از افاعیل اسلوب عَروض عربی جدا كرد. این شعر در بافت طولی و عرضی خود از «ریتم و انسجام» برخوردار است و این متفاوت است با «قید تساوی» اركان عروضی در دومصراع.
در واقع این عنصر «آمیزه‌ای از موسیقی آواییِ خوشه صداها(نغمه‌ها= كركه‌ها و زنگ صوت‌ها) و موسیقی داخلی است کە مبانی "جمال شناختی شعر هورامی" را شكل داده است». 

نقش ذهنی و صورخیال شعر هورامی ساده،  بی پیرایه و تركیبی از خیال و واقعیت(رئال) است. 
كوتاهی مصراع‌ها- خصیصه شعر هجایی و هم‌خوانی با موسیقی طبیعت- دلیلی برای نزدیكی با زبان مردم است. 
علل این روند را باید در نزدیكی شاعران به طبیعت زیبای هورامان و اهتمام شاعر به تصویر «تشبیه و ذكر اجزای آن» و نهایتاً «قطب استعاره» دانست. در كنار اینها آوردن «فعل» نیز در شعر به عنوان «زنگ قافیه» از دیگر عوامل حركت‌بخش شعر هورامی است.


مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : هورامی ,شاعران ,کلاسیک ,موسیقی ,عنصر ,کلاسیک هورامی ,بافت طولی ,شبکە روابط ,۱ـ۲ـ۳ـ٤ـ٥ـ٦ـ۷ عادل ,هورامی ۱ـ۲ـ۳ـ٤ـ٥ـ٦ـ۷ ,کلاسیک هورامی ۱ـ۲ـ۳ـ٤ـ٥ـ٦ـ۷
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین مطالب این وبلاگ

محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

خودِ گردانِ خودْگردان ساخت کفی طبی با اسکن از پا MAJ Arts Studio شرکت تولیدی زیزا معرفی و لیست بهترین سایت های ایران به همراه رپورتاژ آگهی رایگان بافندگان فرش ماشینی Erica محبت چت,محبت گپ,چت روم اصلی محبت چت,چت محبت دنیای سرامیک