‍ استاد علاءالدین سجادی رابشناسیم

متولد: 1907م سنندج
مرگ: 1984 م بغداد، زیارتگاه حضرت شیخ عبدالقادر گیلانی

علاءالدین از خاندان سجادی کلجی هورامان، در سال 1907 م در محله قطارچیان شهر سنندج دیده به جهان گشود؛ برای یافتن جوابی برای این سئوال که او کیست؟ بیش از چهل سال از عمر خود را صرف زنده کردن بخش های نهفتەی ادبیات کُردی کرد و در این مدت آثار زیادی را بر جای می گذارد.
علاءالدین در دوران کودکی و نوجوانی خود علیرغم مشقت فراوان در شهر رواندز و روستای بالک مشغول به تحصیل بوده و در سال 1923 م برای تکمیل تحصیلات آیینی خود به شهر سلیمانیه رفته و در مسجد شیخ جلال و بعدها در مسجد حاج ملارسول دیلیژه به عنوان فقیه مشغول به فراگیری علوم دینی شد. در سال 1938 م علوم اسلامی را به پایان رسانیدە و به عنوان کارمند بانک استخدام شد.
او که در زبان عربی نیز به درجه استادی رسیده بود امام جماعت مسجد نعیمه خاتون در شهر بغداد شد و در آنجا نیز نزد استادان بزرگی چون شیخ امجد زهاوی و شیخ محمد قزلجی به تجهیز بیشتر علمی خود می پردازد. 
در طول جنگ جهانی دوم به کار رومەنگاری پرداخته و در همین زمینه مدیریت نشریات " گلاویژ " را به عهده داشته است. سجادی مدیریت این نشریه را تا سال 1949 یعنی تا زمانی که این نشریه بسته می شود را برعهده داشته است. همزمان با نشریه گلاویژ، نشریه «نزار» را که یک نشریه دو زبانه کُردی و عربی بوده با ماهیت ملی گرانه و ی را بە نشر می رساند. در سال 1959 در کالج زبان کُردی دانشگاه بغداد به عنوان استاد پذیرفته شده و تا سال 1974 در همین منصب مانده است.
 در سال 1974 به عنوان دبیرکل اوقاف انتخاب می شود و تا سال 1977 که بازنشسته شده است به همین کار اشتغال داشته است.
پس از بازنشستگی همه توان خود را در زمینه ادبیات کُردی به کار می گیرد.
آنگونه که در کتاب به یاد سجادی آمده است علاءالدین سجادی در مدت سی و یک سال بیست و یک کتاب به حجم 5366 صفحە را به چاپ می رساند که 4 درصد حجم کل کتاب های به چاپ رسیده کُردی در آن زمان را شامل می شود.
 هیچ نویسنده کُردی به حجم کتاب، به ماموستا سجادی نرسیده است به جز ماموستا عبدالکریم مدرس که با اختلاف سه هزار صفحه از وی پیشی گرفته است. بە گفتەی خویش:از ادب کُردی قصری ساختم که مقاوم در برابر گرمای تابستان و برف و طوفان زمستان باشد.

بعضی از آثار استاد سجادی :

١- مێژووی‌ ئەدەبی کوردی
٢- ناوی‌ کوردی
٣- ڕشتەی‌ مرواری‌، هەشت بەرگ(هشت جلد)
٤- گەشتێک لەکوردستاندا
٥- شۆڕشەکانی کورد
٦- هەمیشە بەهار
۷- دەستوورو فەرهەنگی زمانی کوردی
۸- ئەدەبی کوردی و لێکۆڵینەوەی‌ ئەدەبی کوردی
۹- نرخ شناسی
۱۰- دوو چامەکەی‌ نالی و سالم
۱۱- دانەکوردەواری‌
۱۲- دەقەکانی ئەدەبی کوردی 
۱۳- خۆشخوانی
‌‌‌‌‌ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌

مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : سجادی ,کُردی ,نشریه ,ئەدەبی ,استاد ,علاءالدین ,علاءالدین سجادی ,ادبیات کُردی ,استاد علاءالدین ,استاد علاءالدین سجادی
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین مطالب این وبلاگ

محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

آهنگ آموزش زبان های خارجه در مشهد بیوگرافی باسکول ، لودسل ، ویفیدر بلت فیدر نهالستان گرینفورگ بزرگترین مرجع دانلود و تفریحی فارسی زبانان همه چیز در مورد موبایل you movie ویستا رایانه